15 september 2024 - av Beteendelabbet
Kofri komjölk? Droppen som kan få bägaren att rinna över
I en värld där hållbarhet inte längre är en lyx utan en nödvändighet, står vi inför en transformation som kan förändra livsmedelsindustrin i grunden.
15 maj 2024 - av Astrid Arvidson
Social tipping points och exponentiell beteendeförändring
Vad har sociala tipping points med de norska popikonerna A-ha att göra och hur gör man för att det som är en niche idag ska vara mainstream imorgon?
26 november 2023 - av Beteendelabbet
Förbättra avfallsortering med Ostroms principer för allmänningar
Att lyckas med sortering och hantering av avfall är många fastighetsägares huvudvärk. Hur kan vi komma runt allmänningens tragedi och skapa tillräckligt mycket engagemang för återvinningen för att fler ska orka och vilja göra rätt?
03 september 2023 - av Elsa Stålner Correia
Vad är ett beteende?
Om vi kan förändra beteenden så kan vi förändra världen! Men hur gör vi för att påverka beteenden i rätt riktning och hur gör vi det lätt att göra rätt?
22 augusti 2023 - av Linda Lindström
Vad är beteendedata?
Varför är det viktigt att prata om definitionen av ett beteende? Jo, för att det är beteenden, alltså alla våra vardagliga beslut, som gör avtryck på både vår egen, organisationen och planetens hälsa.
19 augusti 2023 - av Beteendelabbet
Är beteendedesign nudging?
Beteendedesign, att designa utifrån beteenden. Namnet är ganska logiskt och lätt att förstå, men vad betyder det i praktiken? Är beteendedesign så som “nyordslistan 2019” beskriver - samma sak som nudging? Och, spelar egentligen definitionerna någon roll?
07 augusti 2023 - av Elsa Stålner Correia
Hans & Hanna - en stereotypfälla
Alla har vi fördomar om andra människor. Ser vi en bebis med blå mössa antar vi lätt att det är en pojke och möter vi någon med tatueringar i ansiktet går tankarna kanske till fängelsefilmer vi sett på tv.
24 maj 2023 - av Alexandra Dimova Manchevska, Ida Lemoine, Igor Izotov
Behavioral change activities to reduce air pollution in Skopje
UNDP North Macedonia and its AccLab team embarked on a journey to understand how using behavioral sciences and experiments (nudges) can help us tackle air pollution in the City of Skopje.
27 juni 2022 - av Elsa Stålner Correia
Sommarläsning - nudging & beteendedesign
För dig som är intresserad av beteendeförändring och nudging har vi listat fem böcker som på olika sätt handlar om den mänskliga hjärnan och vårt beslutsfattande.
08 mars 2022 - av Elsa Stålner Correia
Klimatkrisen- så gör vi skillnad!
Vi har inte Iängre råd att endast fokusera på hur vi kan bromsa klimatkrisen framöver utan måste också acceptera de konsekvenser av vårt tidigare handlande som vi möter här och nu och förbereda oss för dessa.
20 januari 2022 - av Elsa Stålner Correia
Fixa fattigmånaden med plånboksvänliga förändringar
Januari är för många en ekonomiskt ansträngd månad där julklappar, mellandagsshopping och tjusig nyårsmat lämnat hål i plånboken. Men det finns små beteendeförändringar som du kan göra som gör fattigmånaden lite mer uthärdlig.
04 oktober 2021 - av Elsa Stålner Correia
Horoskop - en tankefälla?
Vi människor älskar att få våra egna tankar och åsikter bekräftade! Vi tenderar att söka upp, tolka och föredra information som på ett eller annat sätt bekräftar våra redan existerande åsikter.
22 augusti 2021 - av Elsa Stålner Correia
5 beteenden för en klimatsmart vardag
Beteendeforskning visar att vi människor har enklast att forma nya vanor i samband med någon typ av nystart. Nu när det är dags för många av oss att återvända till arbetet efter semestern finns alltså goda chanser att göra vardagen mer klimatsmart.
28 april 2021 - av Elsa Stålner Correia
På vilket mentalt konto hamnar din skatteåterbäring?
Detta blogginlägg handlar om hur “psykologisk konsumtion” och hur den Mentala bokföringsfällan får oss att värdera samma summa på olika sätt beroende på hur vi spenderade den.
25 mars 2021 - av Elsa Stålner Correia
Inramning av information
Inom beteendeekonomi och nudging används inramning som ett, ofta mycket effektivt verktyg för beteendeförändring.
14 februari 2021 - av Elsa Stålner Correia
Stadsplanering efter Covid-19
Enligt prognoser från FN beräknas mer än två tredjedelar av jordens befolkning bo i städer år 2050. Det innebär en ökning från nuvarande 56% som ställer höga krav på framtidens stadsplanering.
19 januari 2021 - av Beteendelabbet
Beteendevetenskap kan få fler att vaccinera sig mot covid-19
Vi vill med detta blogginlägg uppmana FHM och samtliga vaccinsamordnare i Sveriges regioner att ta hjälp av beteendeexperter för att skapa de bästa förutsättningarna för att så många som möjligt väljer att vaccinera sig mot covid- 19.
13 december 2020 - av Elsa Stålner Correia
Kommer ett sms att påverka smittspridningen?
Idag, måndagen den 14:e december får 22 miljoner mobilanvändare i Sverige ett sms från [Folkhälsomyndigheten en påminnelse om restriktionerna inför jul och nyår. Vi vill uppmärksamma några faktorer som är avgörande för sms:ets inverkan på våra beteenden.
02 december 2020 - av Elsa Stålner Correia
Så kan du fira en Coronasäker jul
Mycket av informationen kring Covid-19 handlar om vad vi inte får göra, vad vi ska avstå och hur vi bör begränsa våra liv. För att uppnå beteendeförändring krävs också vägledning mot de önskade beteendet, alltså det vi faktiskt kan göra.
27 oktober 2020 - av Elsa Stålner Correia
Halloweenspecial: akta dig för tankefällor!
Tankefällor ställer till det för oss på alla möjliga sätt och kan vara svåra att få syn på. Men du kan vara lugn, Beteendelabbet håller dig i handen och ger dig tips på hur du tar dig loss ur fällorna och ut ur mörkret.
05 oktober 2020 - av Elsa Stålner Correia
5 tankefällor som påverkar presidentvalet i USA
Förutsättningarna inför höstens presidentval i USA är minst sagt annorlunda, med en pågående pandemi och en allt större polarisering i landet. I detta blogginlägg listar vi 5 tankefällor som väljarna riskerar att falla i.
09 september 2020 - av Elsa Stålner Correia
Kontoret & Corona- våga tänka nytt!
Hur vi kommer att agera igen när smittorisken är över är svårt att förutse men för den som vågar tänka nytt och ifrågasätta gamla vanemönster finns chansen att förändra och förbättra arbetsrelaterade beteenden.
03 juni 2020 - av Linda Lindström
Beteendeinsikt: undvik ordet immunitet
Studier visar gång på gång att vi människor tenderar att ta till oss, och agera, på information med varierande effekt beroende på hur den formuleras. Därför vill vi återigen understryka vikten av att testa och utvärdera - vad som funkar i praktiken.
24 mars 2020 - av Ida Lemoine
Så kan vi nudga till att tvätta händerna
Tvättade händer kan rädda liv. Det är ett budskap som gått få förbi under rådande coronapandemi. Trots att vi vet att vi borde tvätta händerna så är det (som med så många andra beteenden) inte alltid vi gör det. Varför tvättar vi inte händerna oftare?
27 november 2019 - av Kajsa Lindström
Tankefällorna att se upp för....
Julhandeln fullkomligt kryllar av sludges som skriker efter vår uppmärksamhet, där vi uppmanas till att konsumera oss till både lycka och kärlek. Men gör all denna konsumtionen oss mer lyckliga?
08 oktober 2019 - av Elsa Stålner Correia
Plugghästar och organdonatorer - nudging som gick snett
Goda intentioner till trots är det inte alla nudgingprojekt som uppnår önskad effekt eller som triggar rätt beteenden.Låt oss titta på två projekt som inte gav det resultat man hade tänkt sig.
18 augusti 2019 - av Elsa Stålner Correia
Tillbaka på kontoret - nudging för semesterhjärnan
För att underlätta jobbstarten för dig så har vi några varningar att utfärda och några tips på hur du med hjälp av nudging kan undvika de djupaste tankefällorna de där första dagarna tillbaka i kontorsstolen.
21 maj 2019 - av Elsa Stålner Correia
Nudging - en mammas bästa verktyg
Som en hyllning inför mors dag vill vi presentera fem sätt som din mamma knuffat dig
15 april 2019 - av Elsa Stålner Correia
Fyra råd för ansvarsfull nudging
Nudge eller Sludge
02 januari 2019 - av Beteendelabbet
Beteendelabbet fick 90% av Gamify-Us besökarna att välja vegetariskt
Att förändra standardvalet är ett bra sätt att skapa beteendeförändring. Vi testade detta i praktiken på konferensen GamifyUs.
21 oktober 2018 - av Beteendelabbet
Nudga dig själv piggare
Vi kan konstatera att hösten är kommen, och visst är det väl härligt? Med hösten kommer även en mörkare årstid. Solen går ner lite tidigare än vanligt och dagen känns kortare. Många känner sig lite extra trötta.
14 oktober 2018 - av Beteendelabbet
Nudging i staden
Hur designar vi våra städer för att det ska bli så lätt som möjligt att göra smarta val? I Köpenhamn har man i flera år underlättat för invånarna att använda cykeln som främsta transportmedel.
19 september 2018 - av Beteendelabbet
Beteendelabbet växer
Lisa Hågeby är Beteendelabbets nya kommunikationsstrateg och grafiska designer.
04 juni 2018 - av Beteendelabbet
Beteendelabbet i Almedalen
Här hittar du de hållpunker där du kan träffa oss under veckan. Se till att följa oss på twitter under veckan för att hålla dig uppdaterad och inte missa något – ser fram emot att ses!
06 april 2018
Nu är det officiellt! Beteendelabbet skriver bok!
Boken kommer handla om hur vi arbetar med hållbar beteendeförändring – i praktiken
16 november 2017 - av Beteendelabbet
Beteendelabbet växer med beteendestrategen Samuel Salzer
Samuel Salzer är utbildad ekonom från Australian School of Business (UNSW) och brinner för att göra världen bättre genom att förändra människors beteende.
13 september 2017
Kurstillfälle: Beteendedesign för hållbara städer
Kursen kommer ledas av eminenta Beteendestrategen Ida Lemoine, Psykologen Gustav Nilsson och tjänstedesignern Kajsa Lindström. Den 29 November kl. 9.30 – 16.00.
06 maj 2017 - av Beteendelabbet
Nudging ska hjälpa fler att skänka kläder
7 av 10 svenskar använder bara hälften av kläderna i sin garderob. Trots det gallrar vi sällan bland galgarna. För 6 av 10 dröjer det ett år eller mer mellan garderobsrensingarna.
16 januari 2017 - av Beteendelabbet
5 nudges för en hälsosammare vardag
Beteendelabbet gästbloggar hos Lifesum med en bloggserie om 5 nudges för en hälsosammare vardag.