5 beteenden för en klimatsmart vardag

22 augusti 2021 - av Elsa Stålner Correia
Datum
22 augusti 2021
Skrivet av
Elsa Stålner Correia

Mer extremväder, stigande havsnivåer och missade klimatmål. Det är vad som förutspås i den omfattande forskningsrapport från FN:s klimatpanel IPCC som publicerades tidigare i somras. En tydlig varningssignal om att vi befinner oss mitt i en klimatkris som kräver omedelbar omställning för att kunna bromsas. Rapporten befäster också sambandet mellan mänskliga beteenden och de förändringar som resulterat i översvämningar, torka och eldsvådor. Det är lätt att som individ känna maktlöshet i frågan om klimatet men faktum är att de små val vi gör i vardagen gör skillnad. Självfallet ligger det stora ansvaret och kravet på omfattande förändringarna hos makthavarna runt om i världen men alla kan vi göra något.

Nystart och omstart

Beteendeforskning visar att vi människor har enklast att forma nya vanor i samband med någon typ av nystart såsom ett årsskifte, en flytt eller en födelsedag. Nu när det är dags för många av oss att återvända till arbetet efter semestern finns alltså goda chanser att göra vardagen mer klimatsmart. Vi vill självfallet hjälpa dig på vägen och samtidigt påminna om att beteendeförändring tar tid, försök att göra det så lätt som möjligt för dig och sänk kraven så kommer det vara enklare för dig att orka hålla i och på sikt skala upp dina nya vanor.

Mindre nytt, mera bytt

Våra konsumtionsvanor påverkar klimatet i form av utsläpp, transporter och naturresurser. För att få behålla vår planet i hyfsat skick krävs det att vi håller i plånboken. Utmana dig själv med att bara handla second hand under en period eller håll utkik efter klädbytar-dagar och loppisar. Försök att låna, byta och dela mer på prylar tillsammans med vänner och familj, delad borrmaskin är dubbel borrmaskin som det ju så fint heter. Rentl är en plattform för den som vill låna eller låna ut något. Tradera , Blocket, Sellpy och Facebook Marketplace är andra exempel på plattformar där du enkelt kan handla begagnat.

Bönor i pastasåsen

Att äta mer baljväxter och mindre kött och mjölkprodukter är precis som cyklandet en vinst både för person och planet. Du behöver inte bli vegan på en gång. Sänk ribban och börja med att dryga ut köttfärsen med bönor eller testa ett växtbaserat alternativ till kaffemjölken. Att äta vegetariskt är också bra för plånboken, hitta inspirations hos Portionen under tian och lär dig mer om vilket kött som har högst klimatpåverkan i WWF:s köttguide.

Byt ut en bilresa

En tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser kommer från transporter och biltrafik. Genom att byta ut en bilresa per vecka mot att istället cykla eller välja bussen gör du skillnad både för miljön och för din hälsa. När du vant dig och märker fördelarna med alternativt resande kan du låta bilen stå allt mer. I Travis app kan du enkelt se hur lång tid en resa tar med olika färdmedel. I vår satsar Stockholm Stad på uthyrning av elcyklar, läs mer här.

Dra på dig raggsockorna

Runt 40% av alla energi som produceras i vårt land används för att värma upp fastigheter. Genom att sänka inomhustemperaturen något och istället klä på dig mer om du fryser gör du faktiskt skillnad. Se också till att välja en bra och schysst elleverantör, hos Naturskyddsföreningen hittar du en bra lista.

Spara hållbart

Hundratals miljarder i svenska sparpengar investeras årligen i bolag och verksamheter som bidrar till klimatkrisen. Genom fonder och aktieägande är du som sparar delägare i en mängd olika företag Lägg en stund på att ta reda på vad dina sparpengar används till och välj en bank eller fondförvaltare som kan hjälpa dig med att placera dina pengar där de gör som minst skada och sparar på jordens resurser. Avanza har många bra artiklar som kan hjälpa dig på traven, exempelvis denna om Svanenmärkta fonder.

Du behöver inte genomföra alla dessa förändringar på en gång. Se över dina vanor och klura ut vad i din vardag som påverkar klimatet mest och börja där! Ta del av tips från andra som vill leva mer klimatsmart och se till att rösta fram makthavare som sätter klimatkrisen i fokus och som vill genomdriva de mer omfattande förändringar som krävs. Försök att inte känna att allt ansvar vilar på dina axlar men ta det ansvar du kan. På Världsnaturfondens hemsida hittar du fler tips på klimatsmarta beteenden. Tillsammans gör många små förändringar hos många personer stor skillnad.