Tänk dig en framtid där du kan njuta av ett glas mjölk eller en bit ost, helt identiska med dina nuvarande favoriter, men utan att ett enda djur varit inblandat. Denna framtid är närmare än vi tror, tack vare en banbrytande teknik som kallas precisionsfermentering.
Vad är precisionsfermentering?
Precisionsfermentering är en teknik som låter oss "brygga" mjölkproteiner på samma sätt som vi brygger öl eller vin, men utan behov av kor. Genom att använda mikroorganismer som i en kontrollerad laboratoriemiljö jäser och producerar vassle och kasein, samma proteiner som finns i komjölk och ger den dess smak, kan vi skapa produkter som smakar och känns precis som de vi är vana vid – men med en bråkdel av miljöpåverkan.
Varför är det här så viktigt?
Livsmedelsproduktionen står för en stor del av världens utsläpp av växthusgaser, och animalieindustrin är en av de största bovarna. För att vi ska kunna uppnå klimatmålen och minska vår påverkan på planeten, måste vi hitta nya sätt att producera den mat vi älskar – och det är här precisionsfermentering kommer in i bilden. Metoden har låg klimatpåverkan och minskar koldioxidutsläppen med 50-90% jämfört med traditionell tillverkning, samtidigt som den frigör jordbruksmark och minskar risken för antibiotikaresistens. Detta skulle inte bara vara en vinst för klimatet, utan också för djurvälfärden och den globala livsmedelssäkerheten, samt skapa nya jobb och exportmöjligheter.
Potential till exponentiell beteendeförändring
En stor del av hållbarhetsarbetet inom livsmedelsbranschen handlar om att påverka konsumenternas beteendemönster för att bryta inbitna normer, och på det viset öka konsumtionen av hållbarare livsmedel. Med produkter skapade genom den här metoden kan den tröskeln minskas betydligt, eftersom maten är identisk till både näringsinnehåll, smak och utseende jämfört med produkter från den traditionella mejeriindustrin. Om de kan produceras till likvärdiga priser som traditionell mjölk har metoden verkligen potential att skifta konsumtionsmönster i stor skala. Läs vårt inlägg om sociala tipping points om du är nyfiken på hur det går till att omvandla det som är niche idag till morgondagens mainstream.
Hur ser framtiden ut?
Copenhagen Institute for Futures Studies har publicerat en roadmap som beskriver de övergripande stegen för att etablera en storskalig dansk industri för precisionsfermentering av mjölkproteiner. Visionen är att precisionsfermenterade proteiner ska börja spela en viktig roll redan inom de närmaste åren, och på sikt helt kunna ersätta en stor del av den traditionella produktionen. Den första ko-fria glassen lanserades redan 2019 på den amerikanska marknaden, och sedan dess har ett flertal livsmedelsproducenter följt efter med egna produkter. Ännu kvarstår dock att utveckla detta i större skala, och för att denna vision ska bli verklighet krävs insatser från både makthavare, industrin och konsumenter. Regeringar behöver skapa rätt förutsättningar genom att reformera lagstiftningen och investera i forskning och infrastruktur. Industrin måste utveckla nya ekosystem och optimera produktionskedjan, medan vi som konsumenter behöver vara öppna för att testa och anamma dessa nya produkter.
Vi på Beteendelabbet tycker att den här roadmappen är superintressant som inspiration och något som enkelt skulle kunna anpassas till svenska förhållanden. Den borde vara obligatorisk läsning för både producenter och makthavare. Vi jobbar från vårt håll med Proteinrevolutionen, en innovationsplattform som du kan läsa mer om här.
Mer information: Läs hela rapporten hos Copenhagen Institute for Futures Studies.