Sommarläsning - nudging & beteendedesign

27 juni 2022 - av Elsa Stålner Correia
Datum
27 juni 2022
Skrivet av
Elsa Stålner Correia

Semestern hägrar och äntligen finns det tid till läsning! För dig som är intresserad av beteendeförändring och nudging har vi listat fem böcker som på olika sätt handlar om den mänskliga hjärnan och vårt beslutsfattande. Med hänsyn till att semestern handlar om avkoppling har vi valt böcker som vi tycker är intressanta men samtidigt lätta att ta till sig och skrivna på ett underhållande sätt. Det är helt enkelt böcker perfekta för tågresan, hängmattan eller badstranden. Trevlig läsning!

VARFÖR BETER VI OSS SOM VI GÖR: Biologin bakom människans bästa och sämsta

Robert M Sapolsky

Med humor och mycket personlighet undersöker professor Robert Sapolsky hur vår biologi påverkar våra beteenden. En bra bok för den som är nyfiken på människans komplexitet men som tycker att neurovetenskap och psykologi känns som svåra områden. I den här boken, som avhandlar allt från egoism och samarbete till arv och miljö gör Sapolsky kunskap rolig och vetenskap begriplig. Du hittar den här.

KÄNSLOFÄLLAN: ta makten över dina känslor, tankar och ditt beteende

Siri Helle

Psykologen Siri Helle syns ofta i media när det handlar om beteenden och vanor. Hennes bok handlar om en av de vanligaste tankefällorna i vår vardag; känslofällan och hur vi kan göra små beteendeförändringar som kan få oss att undvika den. Känslofällan får oss att välja genvägar och att ta beslut som känns sköna och bra i stunden men som är sämre för oss på sikt. Helle tar avstamp i KBT-terapi för att guida sin läsare mot högre självkänsla, mindre oro och mer glädje. Här kan du köpa boken.

HOW TO CHANGE: The Science of getting from where you are to where you want to be

Katy Milkman

För att kunna förändras måste du inse vad som hindrar dig från att etablera nya beteenden. I sin bok förklarar Katy Milkman hur du kan hjälpa och “lura” dig själv med strategiska metoder för att upptäcka och överkomma hinder som exempelvis prokrastinering och impulsivitet. How to change passar både den som själv vill förändras och den som arbetar med att hjälpa andra, som lärare, coacher eller arbetsledare. Finns här.

BRUS: Det osynliga felet stör våra bedömningar- och vad du kan göra

Kahneman, Sibony och Sunstein

Daniel Kahneman är en av de stora namnen inom beteendeekonomi och nudging. I Brus har han teamat upp med branschkollegorna Olivier Sibony och Cass R. Sunstein för att ta sig an allt det som stör oss i vårt beslutsfattande dvs bruset. På Beteendelabbet kallar vi dem för tankefällor, de osynliga där osynliga föreställningarna och tankemönstren som påverkar hur vi tänker och agerar. I boken visar Kahneman och company hur små tankefällor kan få stora konsekvenser när de påverkar politiska beslut, medicinska diagnoser och ekonomiska prognoser. Som tur är avslutas boken med en samling konkreta förslag på hur vi kan undvika bruset och fatta mer hållbara beslut. Du hittar boken exempelvis här.

BEHAVIORAL ECONOMICS GUIDE 2022

redigerad av Kathleen Vohs & Avni Shah

Varje år gör Behavioral Economics en sammanställning av projekt inom nudging och beteendedesign med olika teman eller inriktningar. Årets upplaga handlar om målsättningar och projekt som på olika sätt syftar till att underlätta för fler att skapa nya och hållbara vanor och beteenden med fokus på klimat och miljö. Guiden är också en kartläggning av rådande trender och de senaste vetenskapliga slutsatserna inom området. Projekten som är med i guiden handlar bland annat om pensionsparande, vaccinationer, kommunikation och privatekonomi. Du kan ladda ner guiden här.