Januari är för många en ekonomiskt ansträngd månad där julklappar, mellandagsshopping och tjusig nyårsmat lämnat hål i plånboken. Men det finns små beteendeförändringar som du kan göra som gör fattigmånaden lite mer uthärdlig och som gör att du kan gå in i februari med en lite stabilare ekonomi.
Rensa i garderoben
En undersökning gjord av Sifo Kantar visar att varje svensk har i genomsnitt 38 oanvända saker hemma. Gå igenom dina förråd och garderober och sälj sådant som du inte använder. Resultatet blir både mer plats hemma och några extra slantar.
Undvik spontanköp
Lämna plånboken på kontoret när du går ut på lunchpromenad så minskar risken att du köper en förvisso god men dyr kaffe. Det finns många bra appar för att registrera dessa små spontana utgifter och få en bättre insikt i vart pengarna tar vägen exempelvis Utgiftskollen från Swedbank.
Ät vegetariskt
Bönor, rotfrukter och linser är i regel betydligt billigare än kött och fisk. De har också lång hållbarhet vilket minskar matsvinn. Att äta efter säsong är både billigare och bättre för miljön.
Sänk värmen
De svenska elpriserna är ett hett ämne just nu. Genom att dra ner inomhustemperaturen något och istället klä dig varmare eller ha en extra filt i soffan kan du dra ner på månadskostnaderna.Forskning säger också att vi sover bättre i svala sovrum. Värt att testa!
Handla second hand
Tänk över din inköp om du verkligen behöver köpa något, leta efter det på second hand, online eller i butik. Det allra mesta finns att hitta i gott skick och ibland till och med oanvänt. Bra både för plånbok och planet!
Ät matlåda och rester
Gör storkok av dina vegetariska inköp så sparar du både energi (elförbrukning) och pengar. Matlåda är betydligt billigare än utelunch och att ha rester att ta fram till middag sparar också tid och ger dig ork till annat.
Låt bilen stå
Att välja bort bilen har många fördelar. Cykling eller promenader ger dig vardagsmotion, dagsljus och frisk luft och så slipper du köpa gymkort. Du sparar pengar då bensin är dyrt. Väljer du istället kollektivtrafik eller att samåka gör du dessutom miljön en stor tjänst.
Sluta inte i februari!
Beteendefödränging kan ta tid, vi är vanedjur som tycker om att upprepa handlingar och ta genvägar. Men de tips du fått här räddar dig inte bara under januari, de är exempel på beteenden som vi alla borde försöka göra till självklara rutiner, för både planet, person och plånbok.