Beteendebloggen

27 JUNI 2022 - BY ELSA STÅLNER CORREIA
Sommarläsning - nudging & beteendedesign
För dig som är intresserad av beteendeförändring och nudging har vi listat fem böcker som på olika sätt handlar om den mänskliga hjärnan och vårt beslutsfattande.
08 mars 2022 - av Elsa Stålner Correia
Klimatkrisen- så gör vi skillnad!
Vi har inte Iängre råd att endast fokusera på hur vi kan bromsa klimatkrisen framöver utan måste också acceptera de konsekvenser av vårt tidigare handlande som vi möter här och nu och förbereda oss för dessa.
20 januari 2022 - av Elsa Stålner Correia
Fixa fattigmånaden med plånboksvänliga förändringar
Januari är för många en ekonomiskt ansträngd månad där julklappar, mellandagsshopping och tjusig nyårsmat lämnat hål i plånboken. Men det finns små beteendeförändringar som du kan göra som gör fattigmånaden lite mer uthärdlig.
04 oktober 2021 - av Elsa Stålner Correia
Horoskop - en tankefälla?
Vi människor älskar att få våra egna tankar och åsikter bekräftade! Vi tenderar att söka upp, tolka och föredra information som på ett eller annat sätt bekräftar våra redan existerande åsikter.
22 augusti 2021 - av Elsa Stålner Correia
5 beteenden för en klimatsmart vardag
Beteendeforskning visar att vi människor har enklast att forma nya vanor i samband med någon typ av nystart. Nu när det är dags för många av oss att återvända till arbetet efter semestern finns alltså goda chanser att göra vardagen mer klimatsmart.
16 maj 2021 - av Elsa Stålner Correia
Elinor Ostroms principer för allmänningar
Att lyckas med sortering och hantering av avfall är många fastighetsägares huvudvärk. Hur kan vi komma runt allmänningens tragedi och skapa tillräckligt mycket engagemang för återvinningen för att fler ska orka och vilja göra rätt?
28 april 2021 - av Elsa Stålner Correia
På vilket mentalt konto hamnar din skatteåterbäring?
Detta blogginlägg handlar om hur “psykologisk konsumtion” och hur den Mentala bokföringsfällan får oss att värdera samma summa på olika sätt beroende på hur vi spenderade den.