EN SPEKULATIV DESIGNUTSTÄLLNING
Året är 2060 och du befinner dig i en skolmatsal. Är lunchen ersatt av näringsrika kapslar med tillhörande doftstation? Eller består dagens lunch av invasiva manetarter? Kanske är mjölken numera utbytt mot en näringsrik dryck gjord av de delar från djur som vi tidigare kasserade? Genom åtta spekulativa designförslag förflyttas du till en värld där konsekvenserna av den globala uppvärmningen ligger på tallriken.
Grader av en skollunch 2060 är en interaktiv utställning där elever från Konstfacks masterutbildning Design Ecologies tagit fram upplevelser som sträcker sig över hela matsystemet, från produktion till servering, och visionerna täcker både dystopiska mardrömmar och utopiska idyller.
Utställningen syftar till att väcka besökarens tankar kring det framtida matsystemet och hur det kan komma att påverkas av hur vi hanterar klimatkrisen här och nu.
Med vår vandringsutställning vill vi skapa diskussioner om vilken framtid vi vill leva i, och visa hur de val vi gör idag formar morgondagens värld. Skollunchen är något de flesta av oss kan relatera till, och med över en miljon skolmåltider som serveras varje dag, kan en hållbar omställning här få stor påverkan och skapa ringar på vattnet, säger Kajsa Wallin Lindström från Beteendelabbet, en del av Proteinrevolutionen.
Grader av en skollunch premiärvisas i Hensingborg den 23/1 på Nicolaiskolan. Sen kommer den att visas på Universeum, Göteborg den 31 januari, som en del av den större utställningen Mötesplats för framtidsvision och även på Konstfack under Sthlm Designweek med vernissage den 4/2. Fler platser tillkommer.
Är du intresserad av att ha utställningen i din verksamhet för att starta skräddarsydda samtal och action om framtidens matsystem – hör av dig!
Utställningens texter finns på både engelska och svenska, medan vissa ljudinslag enbart är på engelska.
Om projektet
Projektet är ett samarbete mellan den nya innovationsplattformen Proteinrevolutionen, Beteendelabbet, innovationsplattformen Mission Matmiljö representerade av WWF Sverige, Helsingborg Stad samt Konstfack, och finansieras av Vinnova.
Kontakt
Kajsa Wallin Lindström, Medgrundare och tjänstedesigner Beteendelabbet, 073 644 44 99, kajsa@beteendelabbet.se
Ulrika Backlund, Projektledare innovation & hållbara matval WWF Sverige, 070-722 41 85, ulrika.backlund@wwf.se
Carl-Johan Vesterlund, Lektor Konstfack, 0739821050, Carl-Johan.Vesterlund@konstfack.se