Nudga dig själv piggare

21 oktober 2018 - av Beteendelabbet
Nudga dig själv piggare
Datum
21 oktober 2018
Skrivet av
Beteendelabbet

Färgglada löv virvlar i luften och har lagt sig som ett gult- och rödskimrande täcke på marken. Luften är frisk. Vi kan konstatera att hösten är kommen, och visst är det väl härligt? Med hösten kommer även en mörkare årstid. Solen går ner lite tidigare än vanligt och dagen känns kortare. Många känner sig lite extra trötta. Det kan bli svårare att komma upp från den varma sängen på morgonen när mörkret ligger tungt utanför fönstret. Kanske krävs det fler koppar kaffe än vanligt för att få arbetsuppgifterna gjorda på kontoret.

Det är inte säkert att man till fullo kan lita på sin viljestyrka i sådana stunder, och därför är det klokt att låta miljön man befinner sig i jobba för en istället för mot en. Vi har sammanställt en lista på tre nudgetips som kan underlätta vardagen för en hösttrött och hålla energin uppe.

App app, glöm inte dricka!

Oftare än vi tror kan det vara så enkelt att tröttheten beror på vätskebrist. Sitter man och fokuserar så är det lätt att glömma att fylla på kroppens vätskedepå. En app som påminner och peppar oss att dricka kan vara till stor hjälp. Tips: Ladda ned appen Aqualert eller Daily water från iTunes eller Google Play och testa direkt. Bägge är gratis!

Get movin’

Det är lätt att sitta ner och arbeta en hel dag. Det är också lätt att rationalisera bort vår plan om middagspromenad när det kommer till kritan. Om vi däremot har bokat in något tillsammans med någon annan så är det troligare att vi håller oss till det planerade. För att inte göra någon besviken så vill vi givetvis hålla vårt löfte, och detta kan vi använda som en nudge till att röra på kroppen.

Tips: Bestäm med en kollega redan på morgonen att ni tar en promenad ute i den friska efter lunch. När lunchen är över och vi känner oss dåsiga och inte speciellt sugna på att promenera, står kollegan redan med jackan på och väntar – då är vi inte sena att hänga på!

Bryt kedjan!

Titta på något roligt klipp, läs ett intressant blogginlägg eller ring en vän. Det är ofta inte intensivt arbete som gör oss trötta, utan långa, monotona sessioner. Se därför till att pausa emellanåt. Tips: Sätt en timer på telefonen eller datorn som påminner om att det är dags för en paus. Kanske kan du titta på något intressant klipp, läsa ett blogginlägg eller ringa en vän och prata lite. Genom att bryta av arbetet med något uppiggande så tröttas du inte ut av att sitta med en och samma uppgift hela dagen.