Halloweenspecial: akta dig för tankefällor!

27 oktober 2020 - av Elsa Stålner Correia
Halloweenspecial: akta dig för tankefällor!
Datum
27 oktober 2020
Skrivet av
Elsa Stålner Correia

Zombies, spindlar och skelett må vara skrämmande men det är kanske ändå hjärnspöken i form av tankefällor du verkligen borde se upp med under helgens Halloweenfirande. Tankefällor ställer nämligen till det för oss på alla möjliga sätt och kan vara svåra att få syn på. Men du kan vara lugn, Beteendelabbet håller dig i handen och ger dig tips på hur du tar dig loss ur fällorna och ut ur mörkret.

Spådomsfällan

Vi människor är ungefär lika bra på att förutspå våra egna, framtida känslor som president Donald Trump är på att dansa. Är vi ledsna känns det som att det aldrig kommer att gå över och är vi lyckliga känner vi oss oövervinnliga och kan omöjligt se hur vi skulle kunna må dåligt någonsin igen. Men känslor, vare sig de är negativa eller positiva är sällan särskilt långvariga. Livet händer ständigt och de skeenden som vi trodde skulle göra oss lyckliga för alltid eller det som vi antog skulle göra oss permanent ledsna kanske inte alls påverkar vårt mående i den riktning vi förutspådde. Det farliga med den tankefällan som vi valt att kalla spådomsfällan (affective forecasting) är att vi låter vårt nuvarande mående guida oss i beslut som kommer att påverka vår framtid när vi kanske mår och känner annorlunda.

Tips: Tänk att det kommer nya känslor hela tiden, ha lite tålamod med dig själv och försök att inte dras med allt för mycket i din nuvarande känsla. Även om du hemskt gärna vill köpa de där autentiska, matchande (svindyra) Game of Thrones- pälsmantlarna till dig och din blinddejt för kvällen så finns det tyvärr en risk att det kommer svida i både plånboken och hjärtat på sikt. Försök att tygla drömmen om ett liv med Jon Snow tills du åtminstone träffat denna för dig ännu okända person och själv kan avgöra om de verkligen är så lika som hen påstår.

Strutsfällan

Strutsen är ett ganska läskigt djur. Inte bara för att de kan springa i en hastighet på över sjuttio kilometer i timmen, har sylvassa klor och stenhård näbb utan också för att den blivit symbol för vårt mänskliga beteende att undvika problem genom att “stoppa huvudet i sanden”. När vi människor konfronteras med information som skapar obehag hos oss har vi en tendens att ignorera denna information för att slippa må dåligt eller behöva ändra våra åsikter kring något. När det uppstår en konflikt mellan vårt rationella tänkande och våra känslomässiga begär faller vi i strutsfällan (the ostrich effect). Det händer också, att vi likt strutsen tar till näbbar och klor för att avfärda den obehagliga informationen och försvara vår tidigare åsikt.

Tips: Inte ens strutsen stoppar på riktigt huvudet i sanden, så varför skulle du? När du tänker att en större hemmafest inte är någon fara om alla är symptomfria, försök att utmana din inre struts och blunda inte för fakta. Eller när du bråkar med någon som tycker att det är konstigt att du och din partner klätt ut er till Luke Skywalker och Leia för att de faktiskt är syskon, tänk då istället att du inte måste vinna varje diskussion (du kämpade alldeles för länge med den där kringla-frisyren för att låta dig nedslås) och ta ditt ansvar som festfixare och skapa en trygg miljö med färre gäster.

Gollumfällan

Stripigt hår, stirrig blick och svekfull egoist, Gollum är knappast en stilförebild vare sig utseendemässigt eller när det kommer till beteende. Tyvärr har vi en tendens att tillskriva våra ägodelar samma värde som Gollum tillskriver härskarringen och vi har otroligt svårt att skiljas från grejer som vi har laddat med betydelse. Det bygger på att vi är så ovilliga att förlora något att vi undviker förluster mer (ibland så mycket som dubbelt så mycket) som motsvarande vinster.Den här tankefällan (loss aversion) hänger ihop med människans ovilja att känna den obehagliga känslan av förlust, speciellt i saker som vi har investerar tid, minnen och pengar i. Vi är helt enkelt rädda för hur livet skulle bli utan dem.

Tips: När du plockar ner helgens pynt, försök att ha lite perspektiv på vad du egentligen bör spara till nästa år och vad du kanske kan skänka vidare. Självklart ska du återanvända det som går men det är också dags att inse att ditt barn för länge sedan har växt ur den där prinsessklänningen som du vill att hen ska ha på sig varje år och kanske vore det på tiden att du låter någon annan få användning av det där stora självlysande skelettet som tar upp all plats på din balkong som du sparat sedan 2001. Ibland är det jobbigare att hänga fast vid saker krampaktigt, det är dags att förgöra härskarringen och skapa nya traditioner (och mer plats i källarförrådet). Här kan du läsa om hur vi tillsammans med second hand - företaget Myrorna gjorde det enklare att rensa i garderoben.