Släpp ut Gollum ur garderoben - nudging för vårstädningen!

24 april 2019 - av Elsa Stålner Correia
Datum
24 april 2019
Skrivet av
Elsa Stålner Correia
Kategori

Äntligen är det vår och lusten att förändra, rensa ut och göra om drabbar dig som aldrig förr. Men när du står där framför garderoben känns plötsligt allting så värdefullt och laddat med minnen. Du märker hur du står där och smeker en gammal skrynklig skjorta som Gollum smeker härskarringen och vägrar släppa taget. Varför blir det alltid såhär och vad kan du göra åt det?

En undersökning från Myrorna visar att 9 av 10 svenskar har kläder i garderoben som de inte använder och 3 av 5 säger sig äga för mycket kläder. Trots det är det bara 6 av 10 som rensar sin garderob en gång om året. Känslan av förlust är för oss så obehaglig och skrämmande undviker den i så hög utsträckning som vi bara kan. Den här tankefällan, som vi valt att kalla Gollumfällan triggar beteenden som får oss att spara på nästan allting år efter år. Vi är rädda att känna saknad och gå miste om något som har haft betydelse i något skede av livet. Faktum är att beteendeekonomisk forskning visar att den härliga känslan vi får av att vinna eller få något är inte ens hälften så stark som den obehagliga känslan vi får av att förlora något.

Så, vad kan vi göra för att komma upp ur den fallgrop som vår hjärna hamnat i?

Tillsammans med Myrorna gjorde vi under 2018 projektet Re:Use med finansiering från Vinnovas Innovationsprogram som syftade till att få fler att skänka kläder de inte använder. En del av projektet var undersökningen”Så använder svenskarna” som vi nämnde här ovan och utifrån de beteendeinsikter som undersökningen gav, skapades ett praktiskt märkningssystem kallat Re:Use Kit. Genom att enkelt markera när ett plagg senast användes blev det tydligt vilka kläder som bara tar upp plats och som bör skänkas vidare. Flera av lärdomarna från projektet är sådant som du själv kan använda dig av när du känner att Gollum kommer krypande.

Tänk efter en extra gång! Försök att få lite perspektiv till dig själv och din nyväckta kärlek till de där obekväma jeansen som du sparar år efter år. Hur troligt är det att du kommer att använda dem igen?

Skapa personligt kontrakt - sätt en deadline av något slag för dig själv. Kanske ska du rensa ut X antal plagg innan midsommar eller fylla X antal påsar med sådant du vill skänka. Befäst kontraktet hos andra, kanske kan du engagera hela familjen? När du talat om dina planer för någon annan blir det svårare att låta bli och dessutom finns det någon som kan påminna dig.

Påminn dig själv vid rätt tidpunkt - Sätt upp en lapp på insidan av garderoben med en påminnelse om att rensa. Låt en påse stå framme där du enkelt kan slänga ner plagg du vill skänka. Skriv upp i kalendern vilken dag du ska åka till någon second hand med allt du rensat ut.

Det finns en risk att du fortsatt kommer känna att jeansen du aldrig använder ger dig glädje eller att du kommer fortsätta att skjuta rensandet framför dig, men det är värt ett försök, eller hur? Släpp Gollum loss, det är vår!