Normalitetsfällan – en förklaring till varför så många inte har någon beredskap

24 september 2024 - av Beteendelabbet
Datum
24 september 2024
Skrivet av
Beteendelabbet
Kategori

Tillhör du den stora andel av svenskarna som inte har tillräcklig hemberedskap för att klara sig i en vecka utan samhällsservice? Detta kan bero på att du hamnat i en vanlig tankefälla som kallas “normalitetsfällan”.

Vad är normalitetsfällan och varför är den farlig?

Normalitetsfällan innebär att människor tenderar att underskatta risken för att ovanliga eller extrema händelser, som en kris eller katastrof, faktiskt ska inträffa, och omfattningen av dess effekter. Vi antar att livet kommer att fortsätta som vanligt, vilket gör att vi inte tar nödvändiga förberedelser på allvar. Detta kan vara en förklaring till varför så många inte har någon beredskap – de tror helt enkelt inte att en kris kommer att drabba dem. Denna tankegång kan vara farlig eftersom den hindrar oss från att förbereda oss för verkliga risker. Normalitetsfällan kan också göra det svårt för oss att hantera en katastrof när den väl inträffar. När vi är drabbade av denna tankefälla har vi ofta svårt att reagera på situationer som vi aldrig har upplevt tidigare. Vi tenderar att se varningar på ett alltför optimistiskt sätt och tar varje tvetydighet som ett tecken på att allt kanske inte är så illa som det verkar.

Ändrad perception kan påverka normalitetsfällan

När ÖB Micael Bydén i januari 2024 tog bladet från munnen och sa att Sverige faktiskt riskerar att hamna i krig var det många som reagerade. Hela 54% av dem som hört uttalandet tog det som den push de behövde för att gå till praktisk handling i sin beredskap*, antingen genom att exempelvis bunkra extra mat, köpa vevradio eller ta reda på hur de kan hantera ett strömavbrott. Det intressanta i det här är att risken inte hade ökat, risknivån i Sverige har legat på samma nivå sedan inledningen av Rysslands storskaliga invasion av Ukraina 2022. Det uttalandet gjorde var att ändra vår perception. Från att se kriget på avstånd och på ett mer eller mindre medvetet plan tänka "hemskt, men det händer inte mig", till att tvingas konfronteras med ett konkret påstående från en trovärdig källa om att det absolut kan drabba oss.

*Källa: MSB. https://www.msb.se/contentassets/7674bc5a867143e2825b7a55b8d07fd7/effektmatning---medias-nyhetsrapportering.pdf

Bryt mönstret - förbered dig för det oväntade

Att bryta normalitetsfällan handlar inte om att bli paranoid, utan om att vara realistisk och förberedd. Normalitetsfällor kan orsakas delvis av hur hjärnan bearbetar nya data. Även när hjärnan är lugn tar det några sekunder att bearbeta ny information. Stress bromsar processen och när hjärnan inte kan finna ett acceptabelt svar på en situation så fixerar den på en enda lösning, oavsett om den är den korrekta eller inte. Om du redan har en plan kan hjärnan använda den istället för att behöva tänka ut en ny och förmodligen sämre plan när du redan är stressad. Forskning visar att personliga erfarenheter av kriser ökar motivationen att förbereda sig.** Men varför vänta tills det händer? Genom att agera nu kan du skapa trygghet för dig och dina nära.

**Källa: MSB. https://rib.msb.se/filer/pdf/30678.pdf

Här är några enkla steg:

Erkänn möjligheten: Acceptera att kriser kan hända, även om de är ovanliga.

Utbilda dig: Kunskap är makt. Ju mer du vet om potentiella risker och hur man hanterar dem, desto bättre förberedd blir du.

Ta små steg: Börja med att skapa en enkel krisplan för ditt hem. Vad skulle du behöva om samhällsservicen bröt samman i en vecka? Skriv en lista på saker att köpa hem och information att ta reda på.

Är du nyfiken på hur du kan skapa kommunikation som förändrar beteenden med mätbara resultat? Vill du lära dig en arbetsprocess som ger dig verktyg för att uppnå beteendeförändring inom och utanför organisationen? Läs mer om vår onlinekurs Nudging för kommunikatörer och anmäl dig här!