Nu, när julen närmar sig är det lätt att det inte bara är pirriga, härliga känslor i kroppen. För många triggar julförberedelser också stress. Det är mycket som ska fixas och det är många relationer att ta hand om och planer som ska göras. Visst skulle det vara skönt att mest få tassa runt i mysiga tofflor dagarna innan julhelgen? Bara få ladda upp och längta. Ett första steg för att nå dit är att vara medveten om hur vi ständigt (och inte minst i julruschen) uppmuntras att överkonsumera. Vi listar härmed tre av de tankefällor som får oss att handla mer.
FÖRST TILL KVARN-FÄLLAN
Om vi tror att vi är på väg att gå miste om något, att det bara finns tillgängligt för en kort stund, kommer vår hjärna automatiskt att bli mer intresserade av just detta. Vi tenderar att värdera att värdera sådant som känns exklusivt högre och när vi inför ett beslut i butiken och är stressade kan vi inte tänka rationellt. Då är det väldigt lätt att vi lockas lite extra av erbjudanden giftsets, julerbjudanden, Black Friday-rea och så vidare. Dessa spelar alla på våra rädslor att missa något bra och får oss att trilla i först till kvarn-fällan.
TIPS
Det är viktigt att komma ihåg att juletid är inte den enda tiden på året som man kan visa kärlek till sina nära. Och att denna kärlek inte behöver manifesteras materiellt. Tänk ett extra varv om det du lockas att köpa är något som personen verkligen behöver eller vill ha.
PLANERINGS-FÄLLAN
Beteeendeforskning visar att vi människor inte är speciellt bra på att förutse och planera inför framtiden. Däremot tror vi gärna att vi är det.. Vi försöker förutse hur vi kommer att känna om något framöver, utifrån hur vi känner i nuet.I shoppingsammanhang innebär detta att vi köper saker vi tror att vi kan komma att behöva. Detta givetvis utan att tänka på hur mycket vi redan har. Eller på hur alla de där prylarna inte direkt skänkt oss lycka hittills.
Samma gäller inköp av julmat. Det är svårt att veta hur mycket mat som behövs, men vi vet desto mer om hur mycket mat vi vill ha. Mycket. Allt för att inte missa något. Marknadsförare är medvetna om detta och uppmuntrar oss till att köpa både storpack och mer av allt.
TIPS
När du är mätt och glad och hemma; skriv en noggrann inköpslista. Kolla vad du har hemma. Räkna ut hur många ni kommer bli och ungefär hur mycket mat som är rimligt att det kommer gå åt. Se till att du, när du är i affären-verkligen följer din lista och inte gör onödiga utsvävningar. Planera också gärna för hur du kan kombinera rester och göra nya rätter av dessa för att undvika matsvinn.
FRESTELSE- FÄLLAN
Denna fälla handlar om vår övertro på vår förmåga att motstå frestelser. Vi åker till köpcentret med familj och kontokort. Det ska gå snabbt och lätt – vi vet ju vad vi ska handla. Vad vi inte räknat med är att det är många andra stressade besökare, långa köer, alldeles för skränig julmusik och gnälliga barn. Plötsligt är vi stressade och faller för alla irrationella impulser som sköljer över oss. Vi har varken tid eller möjlighet att tänka klart. Vi handlar alldeles för mycket. Allt för att inte glömma något.
Denna stress och ljudnivå är inte något som bara har råkat uppstå. Det finns strategier från butikernas sida kring produktplacering som leksaker i barns ögonhöjd, godis och småprylar vid kassorna, starkt ljus och höga ljud. Vi människor påverkas av detta och hanterar situationen genom att dra upp kortet fler gånger än nödvändigt.
SNUDGEA DIN JULSTRESS
Våra tankefällor är evolutionärt utvecklade och de har räddat oss från svält och död många gånger. Däremot hjälper de oss sällan under julhandeln. Vi kan inte radera våra impulser från hjärnan, men vad vi kan göra är att påverka miljön som vi väljer att befinna oss i. Vi kan snudge:a (self nudge) oss till bättre julhälsa.
Vi kan välja att undvika köpcentrum och stora butiker, vi kan hoppa över julklappar helt och hållet och vi kan anpassa mängden mat på julbordet till vad gästerna faktiskt gillar mest. Vi kan till och med skippa julmat all together.
Försök att känna in vad du kan göra för att du och dina nära ska må så bra både inför och under julhelgerna. Dessutom, ju mindre vi konsumerar desto bättre mår vår planet, och den behöver all kärlek den kan få!
God jul önskar Beteendelabbet