Konstfack designar framtidens skolmåltid

9 oktober 2024 - av Beteendelabbet
Datum
09 oktober 2024
Skrivet av
Beteendelabbet
Kategori

Hur kommer en vanlig skolmåltid och skolrestaurang att se ut 2060? Om vi når 1,5-gradersmålet, hur kommer skolmaten att se ut och smaka och vad händer med den om vi misslyckas och får en global uppvärmning på 3 grader?

Dessa frågor utforskas under hösten av studenter på Konstfacks masterutbildning Design Ecologies, och resultaten redovisas under våren i den interaktiva vandringsutställningen “Grader av en skollunch år 2060” på Helsingborgs skolor, Universeum i Göteborg och Stockholm Furniture Fair.

Dagens köttkonsumtion är ohållbar. Vi behöver genomföra ett proteinskifte. Hur ser framtidens proteiner ut? Hur kommer de att serveras? Köttindustrin står för 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser och utarmar en rad naturresurser samtidigt som mängder av forskning understöder det faktum att en mer växtbaserad kost även är bättre för vår hälsa.* För att lyckas bryta den köttnorm som finns i vår kultur behöver medvetenheten kring hållbara proteiner öka och våra vanebeteenden kring mat utmanas. Kommer den nuvarande köttnormen vara utbytt till något annat år 2060, och i så fall till vad? Hur kan detta se ut i de framtidsscenarion som skapas av olika grader av global uppvärmning?

Det finns en stor potential att etablera nya typer av matvanor och normer kring mat i tidig ålder. Därför tror vi stenhårt på kraften som finns i Sveriges skolrestauranger, att etablera nya hållbara matmiljöer i linje med Agenda 2030, menar Ulrika Backlund från WWF Sverige.

Med vår vandrande utställning vill vi skapa diskussioner om vilken framtid vi vill leva i, och visa hur de val vi gör idag formar morgondagens värld. Skollunchen är något de flesta av oss kan relatera till, och med över en miljon skolmåltider som serveras varje dag, kan en hållbar omställning här få stor påverkan och skapa ringar på vattnet, säger Kajsa Wallin Lindström från Beteendelabbet, en del av Proteinrevolutionen.

Proteinrevolutionen är en av åtta innovationsplattformar som Vinnova finansierar inom sin satsning Ett nytt recept på matsystemet. Målet med den här satsningen är att skapa innovation på systemnivå, för att bygga ett hållbart och konkurrenskraftigt matsystem. Teamet bakom Proteinrevolutionen består av experter från sex olika organisationer inom beteendeförändring, missionsdrivet arbete, framsyn, systemtransformation, tjänstedesign, affärsutveckling och forskning med fokus på matsystemet.

Om projektet

Projektet är ett samarbete mellan den nya innovationsplattformen Proteinrevolutionen, Beteendelabbet, innovationsplattformen Mission Matmiljö representerade av WWF Sverige, Helsingborg Stad samt Konstfack, och finansieras av Vinnova.

Kontakt

Kajsa Wallin Lindström, Medgrundare och tjänstedesigner Beteendelabbet, 073 644 44 99, kajsa@beteendelabbet.se

Ulrika Backlund, Projektledare innovation & hållbara matval WWF Sverige, 070-722 41 85, ulrika.backlund@wwf.se

Carl-Johan Vesterlund, Lektor Konstfack, 0739821050, Carl-Johan.Vesterlund@konstfack.se