Region Gävleborg

Konstverk som främjar cykling

År
2019
Innehåll
Beteendeinsikt
Nudging
Beteendekartläggning
Beteendestrategi

Syftet var att öka användningen, säkerheten och göra det lättare att hitta på en cykelbana som går mellan Söderala och köpcentret E-Center. Genom att göra cykelturen till en säker och inspirerande upplevelse var målet att fler människor välja cykeln till jobbet, skola och andra aktiviteter. Potentialen för ökad cykling på denna cykelbana är god då en studie, gjord av Region Gävleborg, publicerad i maj 2019 visade att 50% av de som bor i Söderala skulle kunna cykla till sin arbetsplats på 30 minuter.

Beteendeinsikt:

Efter en fältstudie, intervjuer av invånarna och beteendekartläggning kom vi fram till att två stora hinder till att cykla mellan Söderala och E-Center var att det på vissa ställen var svårt att förstå vart cykelbanan fortsatte samt att det fanns vissa, framför allt en, väldigt osäker passage. Vi fick även insikt i att det skulle bidra till ökad cykling om upplevelsen blev lite roligare!

Lösning:

Vi bjöd in konstnären Björk Hijoort till att skapa en 30x2,5 m stor vägmålning över den osäkra passagen och därmed skapa en tryggare övergång. Målningens syfte var att få både bilist och cyklist att haja till och sakta ner. På den del som går över bilvägen målades med större partier medan det på de delar som endast dekorerar cykelbanan fick mer detaljer. Konstverket, som heter LO-Valsen, har starka kopplingar till hälsingland och består av två lodjur (landskapsdjur) omgivna av linblommor (landskapsblomma) och mönster inspirerade från Hälsingegårdarna.

Genom att jobba tillsammans med en konstnär ville vi skapa ett mervärde till cykelturen där cyklisten får ta del av en inspirerande och vacker upplevelse. Därmed var målet även att få flera av invånarna att cykla på cykelbanan.

Konstverket kompletterades med vägvisarskyltar, för att göra det lättare att följa cykelbanan, där bakgrunds mönstret också är skapat av Björk Hijoort. Även i detta fall var målet att skapa en mer härlig och inspirerande cykelupplevelse!

Beteendelabbet är ut i fält och träffar boende i Söderhamn

Skissen börjar ta form

Det här är det absolut roligaste projekt jag gjort i min karriär hittills – Björk Hijoort

Första lagret av den rosa färgen har påbörjats och färgkonsulten Robert Sundholm från Streetworks inspekterar.

Konstverket är snart klart

Lodjuren som är Helsinglands landsapsdjur pryds av mönster inspirerat ur Hälsingegårdar.

Konstnären Björk Hijort har signerat verket under invigningen.

Fler Case Studies