För att rå på den akuta klimatkrisen och för att förbättra folkhälsan behöver vi göra ett proteinskifte där vi går från en kost med mycket kött och animalier till att istället äta mer hållbara proteiner som exempelvis baljväxter, fullkornsprodukter, nötter, frön och andra växtbaserade alternativ.
Varje dag serveras 1,7 miljoner måltider i landets skolmatsalar och i skrivande stund går ungefär 1,4 miljoner barn i grund- och gymnasieskolan i Sverige. Det finns en otrolig potential att genom ett proteinskifte göra dessa måltider mer hållbara och därmed minska Sveriges totala klimatavtryck avsevärt! Skolmaten kan också bli en viktig pusselbit för att förändra de normer som idag står i vägen för ett mer storskaligt proteinskifte.
I Proteinskiftet i skolan - 6 verktyg för omställning har vi samlat insikter, tips och goda exempel från skolor och kommuner som har som gjort ett proteinskifte och därmed ställt om till mer hållbar skolmåltid. Materialet består av konkreta verktyg (insatser) , interaktiva delar och posters för att inspirera, vägleda och underlätta för fler att ta nästa (eller det första) steget i ett proteinskifte. Verktygslådan kan användas av alla som arbetar med skolmat- på ett eller annat sätt och som är intresserad av att driva en positiv och hållbar utveckling.
Verktygslådan innehåller 6 verktyg;
Den innehåller också: 3 posters En mall för målsättningar Märkningar för klimatsmarta rätter Massor av länkar och tips
Arbetar du med skolmat eller hållbarhetsfrågor kopplade till den offentliga måltiden och är nyfiken på vår verktygslåda? Maila proteinskifteiskolan@beteendelabbet.se så skickar vi dig en PDF eller en tryckt variant.
Det finns en stor potential att etablera nya typer av matvanor och normer kring mat i tidig ålder. Därför tror jag stenhårt på kraften som finns i Sveriges skolmåltider, att etablera nya hållbara matvanor och preferenser i linje med Agenda 2030. Ulrika Backlund, Matexpert & dietist Världsnaturfonden WWF