Gerilla experiment

En halv brownie gör hela skillnaden

År
2018
Innehåll
Nudging
Experiment

Utmaning:

Om alla människor på jorden hade samma levnadsvanor som vi i Sverige skulle vi enligt WWF(2019) behöva drygt 4,3 jordklot. Våra levnadsvanor idag är varken hållbara för oss själva eller vår planet. Under en konferens med 900 besökare utförde vi ett gerillaexperiment för att undersöka om en mindre portionsstorlek kan fungera som en nudge mot ett mer hälsosamt beteende.

900 Besökare

Under ett av våra föreläsningsuppdrag gjorde vi ett gerilla experiment med 900 konferensbesökare.

47KG

Det gick åt 47kg på planet som serverades hela brownies.

-56%

På våningsplanet där halva brownies serverades var den totala åtgången endast 21kg.

Beteendeinsikt:

Vi människor är evolutionärt programmerade till lathet. Vi slösar ogärna energi, varken fysisk eller psykisk och finns det en genväg fram till vårt mål, ja då tar vi den! Denna lathet är en rest från när vi var tvugna att spara på energin för att orka jaga eller fly vid plötslig fara. Nu för tiden märks denna lathet även när vi ställs inför ett val. Om ett av alternativen i detta val kräver mindre ansträngning av oss kommer vi med största sannolikhet att välja det, även om det andra alternativet kanske vore bättre för oss. Vi kallar denna tankefälla för "Genvägsfällan".

Beteendeinsats:

För att hantera "Genvägsfällan" använde vi oss av nudgingverktyget "Förändra standardvalet". Detta verktyg går ut på att förekomma människors lathet med ett standardval, det vill säga ett förvalt alternativ som kräver minimalt med ansträngning. Ett sådant standardval underlättar för människor utan att begränsa deras valfrihet.

Under fikapausen på konferensen placerades två stora buffébord på lokalens två olika våningar. Det enda som skilde borden åt var storleken på de brownies som serverades. På det ena buffébordet serverades hela brownies och på det andra delade vi dem på hälften. Det fanns möjlighet för samtliga deltagare att förse sig med mer brownie om de så önskade. Antalet personer och åtgång av kakor för dessa personer registrerades fortlöpande av personal på plats. Efter experimentet frågades några av deltagarna på båda planen om de var nöjda med fikat eller om de velat ha mer/mindre.

Resultat:

Experimentet visar att portionsstorleken spelar roll.
På våningsplanet där halva brownies serverades var den totala åtgången 21kg medan det på planet som serverade hela brownies gick det åt mer än dubbelt så mycket 47kg.Samtliga deltagare var nöjda med sitt fika, även de som “bara” serverats en halv brownie. Experimentet visar att en enkel och kostnadseffektiv nudge som att minska portionsstorlek på den mat som serveras kan knuffa folk till att äta mindre och mer hållbart. Genom att enkelt minska portionsstorleken kan vi vara med och bidra till en bättre och mer hållbar planet.

Fler Case Studies