Nudging från vilja till klimatsmart handling: 5 tankefällor och tips

22 augusti 2018 - av Beteendelabbet
Datum
22 augusti 2018
Skrivet av
Beteendelabbet

Släng mindre mat, återvinn mera, ta cykeln istället för bilen, eller ät mer vegetariskt. Ja, listan kan göras lång på vad du borde göra för klimatet. Och även om vi många gånger vill göra rätt så har vi ibland svårt att gå från vilja till handling. Det här gapet är något som skapar s.k. “klimatångest” hos många av oss, och istället för att adressera det stoppar vi huvudet i sanden — en psykologisk instinkt som vi på Beteendelabbet kallar för “strutsfällan”. Vidare kan du, genom att förstå dig på beteendeinsikter likt denna, designa beslutsmiljöer som ger dig en nudge så det lätt att göra rätt för dig egen och planetens hälsa.

Vår hjärna är ofta inställd på autopilot; en pilot som evolutionärt är programmerad till att fly eller fäkta, spara energi och följa flocken. Speciellt är den en riktig “Carpe Diem”- älskare som lever för dagen istället för att fokusera på framtiden vilket historiskt sett hjälpt oss att överleva. Men dagens konsumtionssamhälle ser mycket annorlunda ut jämfört med hur vi levde för 100 000 år sedan. Vår hjärna har inte utvecklats i takt med att parera alla köp-mera-och-nu-erbjudanden. Det är därför lätt att vi snubblar till i vårt tänkande och trillar på s.k. tankefällor.

Strutsfällan är en av många tankefällor som visar exempel på hur vår hjärna ibland stjälper istället för hjälper oss. Men genom att vara ödmjuka för hur vår hjärna är programmerad, och förstå vilka tankefällor som står i vägen för oss att gå från vilja till handling, så kan vi hitta knep för att hjälpa oss själva och andra att komma förbi tankefällorna.

Här är en lista på fem vanliga tankefällor med tips på hur du kan hantera dem i din vardag:

Strutsfällan

Att göra något som vi tror påverkar klimatet negativt kan ge oss jobbiga skuldkänslor, något som vår autopilot har en tendens att undvika och stoppa huvudet i sanden för. Att ta tag i känslorna kräver ju nämligen kognitiv ansträngning – vilket vår autopilot gärna sparar på. Det här gör att vi ibland kan rättfärdiga eller förneka vårt agerande.

Tips! Gör en klimatkoll (tänk stegräknare på ditt ekologiska fotavtryck) för på allvar ta bort dina skygglappar. På så vis kan du också lättare hitta de beteenden du får mest hävstång att börja med.

Flockfällan

Vi följer flocken och gör som alla andra. Att tillhöra en grupp har varit viktigt för vår överlevnad och är något som fortfarande präglar vår vardag. Det klassiska exemplet är att vi inte vill vara sämre än vår granne. Denna flockinstinkt kan du använda till din fördel.

Tips! Berätta för en vän att du tänker ställa om till vegetariskt och låt vännen vara ditt dåliga samvete. Eller… Varför inte berätta för hela din arbetsplats?

Genvägsfällan

Vår hjärna ogillar att “slösa energi i onödan”. Vi vill till exempel helst inte anstränga oss och tar hellre en genväg än att gå den där extra biten.

Tips! Parkera bilen långt bort så det blir enklare att ta cykeln eller åka kollektivt.

Carpe diem-fällan

Vi har en evolutionär instinkt att föredra bekvämlighet (köra bil till träningen) och dopaminkickar (fynda på rean) framför långsiktiga negativa konsekvenser såsom klimatförändringar. Vi är nämligen rustade med instinkter om att leva i nuet och överleva för dagen.

Tips! Handla inte när du är hungrig eller trött, då tenderar nämligen vår autopilot att ta ännu mer kontroll över våra val och falla för frestelser.

Gollumfällan

Vi har en mänsklig tendens att bunkra resurser och spara för sämre tider, därför hatar vi att förlora och ge upp saker. Det kan till exempel vara en förklaring till varför du har så mycket oanvända kläder i din garderob.

Tips! Beställ hämtning av dina kläder/möbler. Att sätta upp en deadline har visat sig ge goda resultat på återvinning. Hoppas du kan få användning för dessa nudging-tips i din vardag!