Vill du äta mer vegetariskt? Nudging fixar (rödbets) biffen

31 januari 2019 - av Elsa Stålner
Vill du äta mer vegetariskt? Nudging fixar (rödbets) biffen
Datum
31 januari 2019
Skrivet av
Elsa Stålner
Kategori

Att grönsaker är bra för vår hälsa är knappast någon nyhet. Det är hårt inpräntat i de flesta av oss att spenat är lika med muskler och morötter får oss att se bättre i mörker. Men den nya forskningsstudien, genomförd av bland andra Stockholm Resilience Center, publicerad i den ansedda tidskriften The Lancet som visar med skrämmande statistik, hur mycket våra matvanor och vårt sätt att producera mat faktiskt påverkar miljön. Vi måste förändra vårt sätt att äta. Har du ändå svårt att välja bönan före biffen? Känns palsternacka ungefär lika upphetsande som ännu en säsong av Let´s dance?

Vilken tur att nudging finns! Med små förändringar kan du underlätta för dig själv att bli mer hälsosam och mer miljösmart.

Här kommer några tips:

Bli kontrollerad: Berätta om din nya livsstil för en vän eller familjemedlem. Då känns beslutet mer verkligt och så kan hen slå dig på fingrarna om du sträcker dig efter leverpastejen vid kyldisken. Om du verkligen vill vara hård mot dig själv så fixa ett kontrakt och be två vittnen skriva under (obs; du behöver inte kontakta en jurist för detta avtal).

Bli engagerad: Ju fler kockar desto bättre vegetarisk soppa, som det nya ordspråket lyder! Som ett förlängt steg av det första tipset så kan det vara en bra idé att få med fler på ditt tåg mot Grönsaksland. Skapa en middagsgrupp, likt halv åtta hos mig där ni bjuder varandra på middag eller en # på Instagram där ni lägger upp bilder på era härliga vegetariska långkok som ni bara råkat placera i ett fönster med motljus.

Bli inspirerad: Se till att göra det rätta valet till något härligt. Köp en vegetarisk kokbok som inspirerar dig. Glöm tråkiga sojakorvar och gråa linsgrytor. Alla världens matkulturer är fulla av färgglad och supergod vegetarisk mat. Vet du hur gott det är med svarta bönor i tacos? Inte?!, men testa då genast!

Bli von Ankafierad: Om du börjar äta vegetariskt kan du spara en massa pengar. Kål är i princip gratis om man jämför med entrecote, vi lovar. Hela internet är knökfullt av inspiration på billig, nyttig och klimatsmart mat, kolla in exempelvis Portionen Under Tian. Bygg ett valv och få en lika stor pengapool som Joakim von Anka. Typ. Bli serverad: Gör det lätt att göra rätt! Börja prenumerera på en vegetarisk matkasse. Då får du inte bara hem mat till dörren, du får också alla ingredienser, i lagom mängd för att du ska kunna laga recepten som någon annan skrivit ner åt dig. Du behöver i princip bara tacka och ta emot. Och diska.

Bli chockerad: Se en dokumentär om hur det egentligen står till med moder jord. Spara en mental bild (eller en printscreen) av den skövlade regnskogen, den övergivna kalven eller de snart tomma haven och se den framför dig nästa gång du vaknar på morgonen med dregel på kudden efter en dröm om korvbricka med mos och räksallad.

Bli uppgraderad: Belöna ditt nya beteende. Se till att ge dig själv lite uppmuntran för att du gör en förändring som är bra för både dig och planeten. När du varit vegetarian i en månad kan du unna dig själv den där nya mandolinen som gör perfekta morotsgirlanger eller den där kniven som skär genom tomater som de vore smör. Eller vi menar veganskt margarin förstås.

Här kan du läsa hela rapporten från The Lancet och SRC

Läs vad 11 klimatforskare har att säga om saken i DN Debatt

Lycka till på vägen mot ett grönare matliv!