Deedster

Klimatsmarta vanor med gamification

År
2018
Innehåll
Beteendeinsikt
Beteendestrategi
Konsultrådgivning

Utmaning:

Deedster är ett startupföretag inom techbranschen som vill hjälpa sin användare att utföra miljövänliga gärningar i vardagen genom gamification. Som ny användare av Deedster får man svara på frågor kring sina vanor och får sedan på ett enkelt och visuellt sätt se sitt klimatavtryck. Sedan påbörjar du som användare din klimatresa och rör dig framåt genom att utföra goda gärningar, med målet att leva mer klimatsmart. Tillsammans med oss ville Deedster uppmuntra till mer långvariga klimatvanor och inte bara engångsbeteenden. De viktigaste frågeställningarna inför projektet var: Hur kan vi fortsätta att motivera användaren genom hela resan mot ett mer klimatsmart liv och hur hjälper vi användaren att skapa goda, bestående vanor?

Beteendeinsikt:

Vi började med att identifiera appens viktigaste beteendet, det som Deedster främst vill att användaren ska göra. Deedster ville få sina användare att förändra sina vanor och utföra de goda gärningarna i verkligheten. Det viktigaste beteendet som appen uppmuntrar till är alltså ett långvarigt, klimatsmart agerande. Vi behövde ge gärningarna mer utrymme i appen och se till att användarna var motiverade att utföra dessa gärningar.

Lösning:

Genom beteendeanalys, workshops, prototyper och tester skapade vi tillsammans med Deedster en habit tracker (beteende-följare), fta. Gärningarna kan vara till exempel att se över vilka apparater i hemmet som står på stand by, välja en vegetarisk lunch eller åka kollektivt istället för att ta bilen. Med Habit Tracker kan användaren se sin utveckling och varje utförd gärning belönas med positiv feedback. Habit tracker ser till att hålla användarens motivation uppe med tydlig grafik över framsteg och med ett ständigt sikte på målet. Gamification hjälper användaren att transformera en god gärning till en god vana.

Habit Tracker kommer att vara en del av appen Deedster från och med mars 2019.

Det viktigaste beteendet som appen uppmuntrar till är ett långvarigt, klimatsmart agerande.

Fler Case Studies