Vad gör en beteendestrateg?

29 augusti 2023 - av Beteendelabbet
Datum
29 augusti 2023
Skrivet av
Beteendelabbet

Beteendestrateg är en yrkestitel som “uppfanns” av Beteendelabbets grundare Ida Lemoine och Linda Lindström. De skapade sitt eget drömyrke och var först i Sverige med att kalla sig för beteendestrateger. Nu blir titeln allt vanligare och dyker upp både i jobbannonser och på CV:n vilket vi tycker är jättespännande! Vi vill därför gärna dela med oss av hur allting började och låta en sann expert svara på frågan: Vad gör en beteendestrateg egentligen?

Hur kom det sig att ni började kalla er för beteendestrateger?

När vi startade Beteendelabbet så insåg vi att vårt drömyrke inte riktigt “fanns” på marknaden i Sverige. Så vi resonerade, finns inte drömyrket - så får vi skapa det själva.

Vilken annan yrkesroll skulle du säga att beteendestrateg liknar?

Bra fråga, jag skulle säga att en beteendestrategs roll hos oss på Beteendelabbet är en kombo av mangegemantkonsult och beteendeekonom. Om jag ska förtydliga rollen ännu mer skulle jag säga att: Beteendestrategen är utbildad inom beteendeekonomi och har god kunskap om hur vi människor fattar beslut, att vi bland annat ofta faller in i olika tankefällor – och att det är viktigt för organisationer atthänsyn till detta i sitt arbete. Beteendestrategen är expert på både organisationers interna och externa affärsstrategi & styrning och skapar affärsnytta i uppdrag likt en managementkonsult. I detta arbetet läggs även stor vikt vid att testa och utvärdera, för att se vad som funkar i praktiken.

Beteendestrategen är tränad i att analysera beteendeinsikter som ger förståelse om individers beteende och vad inom den digitala och fysiska miljön som påverkar våra beslut.

Vad kan en beteendestrateg göra för en organisation eller ett företag?

En beteendestrateg hjälper organisationer och företag att identifiera vilka beteenden de ska arbeta med, och hur de ska arbeta strategiskt för att uppnå en resultatinriktad beteendeförändring.

Vad gör en beteendestrateg en vanlig arbetsdag?

Beroende på uppdragets karaktär så kan en arbetsdag se väldigt olika ut. Men beteendestrategen gör allt ifrån att sitta med i kundens produkt & tjänste-team för att höja kompetensen. Till att ge råd kring produktutvecklingen ur ett beteendeperspektiv och projektleda, planera och utföra beteendeförändrande projekt.

Vad är det bästa med att arbeta som beteendestrateg?

På beteendelabbet är vårt motto “Förändrar vi beteenden förändrar vi världen”. Det är just det som är det bästa, att få göra skillnad – på riktigt. Sen är det oerhört spännande att arbeta experimentellt och se alla resultat som lärdomar inför vidare arbete. Att sedan få jobba med världens bästa team med blandade bakgrunder och grymma kunder som uppskattar att arbeta med beteendeförändring är grädde på moset.

Vill du veta mer? Har du ett nudgingprojekt på gång och behöver expert hjälp? Kontakta oss!