Tankefällorna som sabbar ditt nyårslöfte

15 januari 2019 - av Elsa Stålner Correia
Datum
15 januari 2019
Skrivet av
Elsa Stålner Correia

Du ligger i soffan och scrollar på Instagram. Dina kompisar hashtaggar löprundor och fotar fräscha sallader. Du har precis ätit mackor med Nutella till middag och inte varit ute på hela dagen. Du tänker; imorgon! imorgon börjar mitt nya liv!

Enligt en undersökning som gjordes på uppdrag av Canon var svenskarnas vanligaste nyårslöfte 2018 att gå ner i vikt. Och visst brukar det vara lite extra trångt på gymmet i januari och lite mer grönkål i matlådorna på jobbet efter ledigheten. Men trots motivation och en bra start är det svårt att hålla kvar vid nya vanor någon längre tid. Boven i dramat är vår hjärna! Här är tre tankefällor din hjärna fastnar i som sabbar för ditt nyårslöfte.

Carpe Diem – fällan

Lev i nuet! säger dem. Okej säger du och tar den där extra chokladbiten. Vi människor älskar snabba belöningar och i en valsituation där det finns en belöning som vi kan få nu på en gång (chokladbiten) och en vi kanske kan få senare (nåt kilo mindre på vågen om några månader) tenderar vi att välja nuet och strunta i framtida konsekvenser.

Tips: Bryt ner ditt mål i mindre delar. Sätt ett mål för veckan eller månaden istället så blir den diffusa framtidsvisionen mer lätthanterlig.

Genvägsfällan

Vi människor är i grunden lata. Vår hjärna vill spara så mycket energi som möjligt ifall morgondagen blir kaos. Vi tar hela tiden beslut baserade på vad som kommer kräva minst ansträngning av oss. Så när du står där och funderar på om du ska ta cykeln eller tunnelbanan på morgonen så är det där motståndet du känner egentligen din hjärna som viskar tuuuuunnelbanan. När vi var grottmänniskor kunde detta sparande av energi vara bra men idag är genvägarna på sikt inte alltid så bra för oss.

Tips: Utmana dig lite genom att låta valet stå mellan promenad eller cykel istället för mellan tunnelbana och buss. Eller gå av en station tidigare än vanligt och gör uttrycket ”genväg blir ofta senväg” till ditt nya mantra!

Flockfällan

Ska du inte ha en mazarin? Nya kollegan trugar dig. Alla runt bordet har redan lydigt tagit en mazarin. Vad ska du göra? Ska du förklara för alla hur du läst för att socker är djävulen själv och att det den där mazarinen innehåller ungefär en miljard kolhydrater? Du vill väl inte ställa till en scen första dagen på nya jobbet? Du tar en mazarin.

Tips: Här har du chansen att sätta standarden och att inspirera andra. Du kan bli en legend på kontoret, en hälsoguru! Allting börjar med att säga nej till mazarinen. Det finns förutom dessa fällor många fler beteenden, vanor och tankar som gör det svårt att lyckas med något som kräver att vi anstränger oss, avhåller oss och utmanar våra direkta instinkter. Så tänk på att sätta rimliga mål som ger utrymme för bakslag och som får dig att må bra både i stunden och i och långa loppet.