Tillbaka på kontoret - nudging för semesterhjärnan

18 augusti 2019 - av Elsa Stålner Correia
Tillbaka på kontoret - nudging för semesterhjärnan
Datum
18 augusti 2019
Skrivet av
Elsa Stålner Correia

Vanlig hederlig söndagsångest i all ära men krypet i kroppen du känner under de där sista semesterdagarna slår allt. Det känns totalt omöjligt att ens tänka tanken på att du ska behöva sitta på ett kontor igen, minns du ens ditt lösenord till datorn? Lika avlägset som lugnet kände sig de där första dagarna av semester, lika avlägset känns det att du imorgon kommer behöva prestera något av värde innan klockan ens slagit tio. Men trots att du stretar emot och trots att du funderar på om det är värt att åka en sista vända med vattenskidorna och kanske bara råka släppa taget och kanske falla lite sådär lagom illa så att du kan va hemma en vecka till, så kvarstår faktum: nu är det dags att jobba!

För att ändå underlätta lite för dig så har vi på Beteendelabbet några varningar att utfärda och några tips på hur du med hjälp av nudging kan undvika de djupaste tankefällorna de där första dagarna tillbaka i kontorsstolen.

Negativitets-fällan

När du tänker på jobbet är den enda bilden som poppar upp i din hjärna din Att göra -lista som du försökte kryssa av innan semestern men där nästan hälften av punkterna är kvar att göra. Det finns också en viss risk att du glömde både ett bananskal och en nektarinkärna i din gamla, halvt urdruckna kaffemugg som du glömde ta till köket innan du lämnade kontoret för fyra veckor sedan. Om du har tur har bananflugorna blivit tillräckligt uttråkade för att börja beta av saker på din lista tills du kommer tillbaka. Men det är inte troligt. Vi har en tendens att minnas negativa erfarenheter tydligare och som en mer korrekt beskrivning av en situation än våra positiva minnen vilket gör oss onödigt negativt inställda.

Tips: Försök att vända på det här minnet lite, kan det vinklas till något positivt? Tänk på hur skönt det kommer kännas att kunna stryka någonting på den där listan eller på hur mycket godare ditt kontor kommer lukta när du vädrat och njutningen av att hämta en alldeles nybryggd kopp kaffe och avnjuta den i det friska vinddraget från fönstret.

Carpe Diem - fällan

Att leva i nuet är det enda du försökt öva upp de senaste fyra veckorna men tillbaka på jobbet är det inte läge att fortsätta att skjuta upp allting, ta en tupplur efter lunch och ägna dagarna åt att skicka roliga GIFs på Messenger. Snabba belöningar är vad hela semestern fokuserat på och det finns inget vi människor tycker bättre om. Så visst är det lockande att fortsätta att tänka kortsiktigt och bara gå på känslan men när känslan är att du varje dag vill gå hem tidigare och åka till stranden så kommer det oundvikligen till slut att få konsekvenser och då menar jag inte en snygg solbränna utan snarare än högröd, upprörd chef som undrar vad du pysslar med.

Tips: För att undvika den totala likgiltigheten för alla måsten och planering så försök att dela upp din dag och vecka i flera delmål. Trots att den där rapporten inte behöver vara inne förrän i oktober så vore det kanske en god idé att du börjar på den redan nu? Bestäm vad du vill hinna med varje dag och belöna dig sedan på olika små vis för att du underlättar för dig själv i långa loppet även om det är tråkigt i stunden.

Genvägsfällan

På tal om snabba belöningar, en annan grej våra hjärnor älskar är genvägar. Att inte göra av med energi i onödan är en rest från när vi var grottmänniskor och behövde vara beredda på mammutattacker eller långa tider av att bara äta två blåbär per dag. Antagligen har mycket i ditt beteende under semestern påmint om en grottmänniskas och din hjärna föredrar att fortsätta välja enklast möjliga. På kontoret kan detta visa sig exempelvis genom att du trycker en räkmacka från cafeterian till lunch varje dag istället för att ta med matlåda eller att du, din vana att alltid ta trapporna till trots, numera åker jojo mellan våningsplanen så fort du får chansen.

Tips: Försök att skapa nya alternativ för dig själv där hissen och räkmackan blir svårare att välja. Med nya alternativ kan du skapa nya vanor och nya genvägar som kanske ändå är bättre än de gamla. Kanske kan alternativet räkmacka bytas ut till att du lagar lite mer till middag så du får över till matlådan - eller kanske kan genvägen istället för hissen bestå av att du bestämmer att du får åka hiss - men bara på nervägen. Värt ett försök!

Till slut vill vi också säga; var inte så hård mot dig själv! Du kommer snart in i vardagslunken igen och det är antagligen fler än du som fortfarande tänker mer på fika än på fakturor. Drick mycket vatten, ta paus då och då och stretcha lite så ska du se att det snart är fredag igen! Vi hejar på dig!