Nudging - en mammas bästa verktyg

21 maj 2019 - av Elsa Stålner Correia
Nudging - en mammas bästa verktyg
Datum
21 maj 2019
Skrivet av
Elsa Stålner Correia

Dina föräldrar kanske inte vet om det själva men med största sannolikhet använde de sig av någon typ av nudging under din uppväxt. De försökte antagligen göra det lätt att göra rätt både både i försöken att forma dig till en individ som äter potatis istället för sand men också i vardagen genom att underlätta rutiner både för sig själva och för dig. Detta gäller förstås alla föräldrar och inte bara mammor men som en hyllning inför mors dag vill vi presentera fem sätt som din mamma knuffat dig på rätt väg och påverkat ditt beteende. Vem vet, hon kanske fortfarande gör det?

Förändra standardval

Vi människor tycker inte om att slösa med energi i onödan och de flesta av oss ogillar att hela tiden behöva ta beslut, stora som små. När vi har allt för många valmöjligheter tenderar vi att bli veliga och obeslutsamma. När någon istället bestämt åt oss, gett oss två tydliga alternativ eller helt enkelt gjort ett standardval accepterar vi oftast detta val istället för att vilja bestämma själva. Det är kanske just treåringar som är undantaget för detta men troligen försökte din mamma ändå skapa ett standardval där hon underlättade för det beteendet som hon önskade att du skulle ha, exempelvis genom att:

Lägga fram kläder till dig redan kvällen innan så att när du vaknade fanns det ett färdigt klädval för dig.

I olika situationer bad hon dig säkert välja mellan två specifika saker istället för ett oändligt utbud, exempelvis Vill du ha köttbullar eller fiskpinnar? eller vill du ha de blå eller de gröna byxorna? istället för att be dig att helt fritt välja maträtt (då kanske du hade valt pizza varje dag) eller att låta dig själv sätta ihop en outfit bestående av vintermössa, badshorts, en gummistövel och tre vantar.

Trigga sociala normer

Det här nudgeverktyget har kanske du försökt använda på din mamma, när du var i tonåren och ALLA fick gå på fest utom du? eller när ALLA fick en ponny i studentpresent utom du. Antagligen fick du varken gå på fest eller rida häst och detta berodde kanske delvis på att din mamma kände igen det här nudgeverktyget eftersom att hon hade redan använt det på dig. Så tji fick du! Din mamma har redan använt sig av sociala normer och andras beteenden för att få dig att agera på ett visst sätt, exempelvis genom att säga saker som:

  • Titta, alla de andra barnen har sina regnkläder på sig och leker i vattenpölarna. Om du tar på dig dina regnkläder så kan du också vara med och leka!
  • Mamma äter ärtor, pappa äter ärtor..äter du ärtor?

Vi människor är flockdjur och vi vill gärna agera i enlighet med normen så när dina föräldrar satt där och tuggade med öppna munnar och överdrivet hyllade ärtornas goda smak så triggade de någonting i dig som gjorde att du i bästa fall åtminstone provade att äta en ärta innan du slängde ner hela tallriken på golvet.

Ge återkoppling

När vi ändå pratar om mat så är det mycket troligt att din mamma också använda sig av tricket att ge direkt återkoppling när du betedde dig på ett sätt som hon tyckte var bra. Beröm och uppmuntran förstärker ofta beteenden och det där hade din mamma klurat ut. Att dessutom peka på vad detta beteende kommer leda till i förlängningen är ett sätt att flytta konsekvensen närmare och därigenom göra det lättare för dig att förstå varför du skulle bete dig på ett visst sätt. Minns du när hon sa till dig:

  • Om du äter spenat kommer du bli stor och stark!
  • Vad duktig du är! Titta vad fint det blir när vi städar undan leksakerna.

Skapa hinder

Ett sätt att undvika oönskade beteenden är att helt enkelt göra det svårare att göra vissa saker. Det här har din mamma använt i tusen olika scenarion, allt från att trycka in trumsetet du fick i 2 års present av din morbror längst in i källarförådet till att ha en nyckel till sitt spritskåp när du var tonåring. Som vi nämnde tidigare är vi människor lata och orkar sällan anstränga oss, därför kan man genom att höja tröskeln för det oönskade beteendet och göra ett annat beteende enklare. Andra exempel på detta som påverkat din barndom var när din mamma:

  • Gömde undan lördagsgodiset tills du ätit din middag
  • Förvarade alla julklappar på ett mycket hemligt ställe inför julafton

Skapa ägarskap

Vi tycker om att känna oss delaktiga, att bidra och vara en del av en gemenskap och ett sammanhang. Genom att bjuda in till deltagande skapar vi ett slags ägarskap hos den inbjudne som gör hen mer benägen att uppleva en situation som mer positiv. Din mamma, ett geni som hon är, vet att barn inte tycker om att bli tillsagda vad de ska göra och har såklart använt sig även av detta trick när hon:

  • Lät dig vara med och laga mat för att du skulle äta bättre sen
  • Bad dig att i mataffären hjälpa till att hämta saker och lägga i kundvagnen

Så eloge till alla mammor som agerat beteendedesigners efter bästa förmåga för att påverka vårt sätt att vara! Så se till att fira grymma mammor i din närhet ordentligt nu på söndag!

Fler nudgeverktyg och intressanta exempel hittar du i vår bok Nudging i praktiken - så gör organisationen det lätt att göra rätt, som kommer i höst, håll utkik!