Horoskop - en tankefälla?

4 oktober 2021 - av Elsa Stålner Correia
Horoskop - en tankefälla?
Datum
04 oktober 2021
Skrivet av
Elsa Stålner Correia

Intresset för horoskop och stjärntecken är stort, vi är många som fascineras över hur stjärnornas positioner och datumet vi föddes antas kunna säga något om vilka vi är som personer. Vad är det för mänskliga mekanismer som gör att vi attraheras av horoskop och astrologi och hur hänger de ihop med beteendeförändring?

Vi älskar att ha "rätt"

Du är en solklar oxe! Även om du själv inte är en av de frälsta så har du garanterat någon i din närhet som säger sig kunna avgöra direkt hur planeterna positionerade sig dagen då du föddes och hur detta format dig som person.Och visst har du väl någon gång läst ett horoskop eller en beskrivning av ditt stjärntecken och tänkt; ja men det där stämmer ju faktiskt?! Faktum är att vi människor älskar att få våra egna tankar och åsikter bekräftade! Vi älskar det så pass mycket att vi blir selektiva i vilken information vi tar till oss. Vi tenderar att söka upp, tolka och föredra information som på ett eller annat sätt bekräftar våra redan existerande åsikter. Vi är också väldigt bra på att avfärda och ignorera information som motsäger sig våra övertygelser och helt enkelt låta bli att ta hänsyn till dessa. Det har att göra med vår lata hjärna som vill spara på energi genom att låta bli att processa ny information och omvärdera saker. Denna tankefälla kallas för Confirmation Bias eller som vi väljer att kalla den på svenska - Bekräftelsefällan.

Bekräftelsefällan

Just vad gäller horoskop får bekräftelsefällan förhoppningsvis inga ödesdigra konsekvenser. Förhoppningsvis leder intresset för astrologi till värdefull självinsikt och som en språngbräda för reflektion kring oss själva och andra vilket kan leda till positiv beteendeförändring. Men det vi vill belysa med detta blogginlägg är hur samma mekanismer kring mänskligt beslutsfattande som är grunden till stjärnteckens-hypen också kan få mycket allvarligare konsekvenser.

Principen för Bekräftelsefällan återfinns i många situationer, den är en högst bidragande orsak till att det är så svårt att påverka människors beteende endast genom fakta och information. När vi begränsar och är selektiva i vårt intag av information hamnar vi i filterbubblor och sammanhang där vi endast delges en sida av konflikter eller samtalsämnen och där vi aldrig får våra åsikter motsagda eller utmanade. Detta gör att vi hela tiden befäster våra åsikter och vår bild av världen vilket gör oss svåråtkomliga för påverkan. Bekräftelsefällan får en rad farliga konsekvenser för vårt samhälle i form av segregering, fördomar och diskriminering.

Det är viktigt att verkligen försöka utmana sig själv och andras åsikter, att inhämta information från flera olika källor, att våga diskutera med de som tycker annorlunda eller har ett annat perspektiv. När du ska ta stora beslut som påverkar även andra än dig själv (exempelvis om du ska välja att vaccinera dig eller inte), utse någon i din närhet att hjälpa dig att verkligen prata igenom och diskutera beslutet utifrån olika infallsvinklar. Var noga med att inte sprida vidare artiklar eller annan information från tvivelaktiga källor eller sådant som du inte läst i sin helhet, du tillhör någon annans filterbubbla och ditt beteende påverkar andras. Ta ansvar och ge människor en chans, även skorpioner.