Tankefällor som avgör valet

6 september 2018 - av Beteendelabbet
Datum
06 september 2018
Skrivet av
Beteendelabbet

Då står valet precis runt knuten och det är dags att bestämma sig för på vilket parti man vill lägga sin röst. Man vill göra det bästa valet, men det är inte alltid så lätt. Dels är valtider väldigt emotionella vilket gör det lätt att trilla i olika tankefällor. Och så de tätt haglande partiledardebatterna så här inför slutspurten och en djungel av slagord och vallöften. Det kan minst sagt kännas snårigt.

Därför vill vi hjälpa dig och har här listat hur du kan motverka de vanligaste tankefällorna som stjälper oss när vi ska ta det bästa valbeslutet. Det är ingenting vi kan undkomma, men om vi däremot gör oss medvetna om de tankefällor vi var dag faller i, så kan vi bättre hantera utfallen av desamma.

Flockfällan

Vi människor har ett omättligt behov av att får vara med. Få vara en i gänget. För det fordras att vi också gör som flocken, (ofta familj och vänner) gör. För visst är det väl så att vi, åtminstone fram till en viss ålder, tycker att det som våra föräldrar och vänner gör eller röstar på låter som det bästa och rimligaste. Och än om det, mot förmodan, skulle låta något bristfälligt i våra öron så vill vi inte bli familjens eller samhällets svarta får och stå utanför flocken, så vi ställer in oss i ledet och gör som “de andra”. Som de vi litar på. De måste ju veta. Föräldrar vet och kan ju allt. Tips! Prata gärna med människor du kanske inte vanligtvis diskuterar politik med. Fråga vad de röstar på och vad de tycker. Lite nya tankar och idéer skadar aldrig!

Bekräftelsefällan

Vi tenderar att höra information som stödjer och bekräftar det vi redan tycker oss veta om de olika partierna och dess partiledare. Tycker vi att Stefan Löfven är sävlig så är det lätt att ständigt att höra hur långsamt han pratar och får således bekräftat för oss att det vi tycker stämmer. Är vi av åsikten att Jan Björklund inte pratar om annat än skolan så är det med största sannolikhet endast detta vi kommer att höra honom prata om. För så funkar vår hjärna. Tips! Fråga gärna dig själv: Pratar Stefan Löfven verkligen alltid långsamt, eller finns det situationer där han motbevisar din tes? Finns det intervjuer där Jan Björklund de facto diskuterar migrationspolitik eller äldrevård? Se om du kan motbevisa några av dina egna övertygelser.

Haloeffekten

Vet vi att en person är superduktig inom ett område, så antar vi gärna att hen är lika duktig på fler andra områden. Det kan för den sakens skull räcka att någon klär sig snyggt, har en fräsig bil eller talar med en stark och trygg röst för att vi ska tillskriva vederbörande en massa andra positiva egenskaper också. Har vi fått veta att Annie Lööf en gång var en mycket duktig fotbollsmålvakt så är hon säkert duktig på sin politik också. Eller minns vi att Gustav Fridolin var superpopulär i gymnasiet så kan man väl inte kan gå fel i att lägga sin röst på honom i riksdagsvalet. Tips! Fundera lite över varför du gillar/ogillar vissa partier. Kan det vara så att det egentligen är en viss egenskap hos partiledaren som du uppskattar, och inte själva politiken i sig?

Det var tre olika tankefällor som vi lätt kan falla för inför valet. Visst låter de fullkomligt irrationellt och naivt? Absolut, men det är så vi människor funkar. Det har varit ett sätt för oss att vid varje ny situation slippa behöva börja om från början med våra resonemang, och istället använda oss av olika genvägar som hjälper oss att förstå vår omgivning. Det har hjälpt oss att överleva.

Så med detta i bakhuvudet tar vi ett djupt andetag och gör vårt bästa för att lägga en så rationell och välgrundad röst som möjligt. Lycka till!