Strutsen och snoozen - tankefällorna som hindrar dig

20 januari 2019 - av Beteendelabbet
Datum
20 januari 2019
Skrivet av
Beteendelabbet
Kategori

När bytte du lösenord senast? Har du hittat på ett bra som du använder på alla ställen där du någonsin loggat in? Tänker du när du hör på nyheterna om hackers att du verkligen borde ta tag i det men sen blir det ändå aldrig av? Du är inte ensam! Vi är många som känner ett motstånd trots att det är så enkelt och snabbt fixat. Men varför är det så? Här är tankefällorna som hindrat dig och hur du överlistar dem:

Strutsfällan

Nej det handlar inte om att du en dag ser i spegeln hur din hals är oproportionerligt lång eller att du plötsligt värper enorma ägg. Strutsfällan är något vi hamnar i när vi inte vill ta till oss obehaglig eller negativ information. Så vi gör som strutsen. Vi sticker huvudet i sanden och låtsas som ingenting. I en situation när vårt beteende eller våra åsikter utmanas är det lätt att vi tar till ännu ett strutsbeteende, nämligen att vi går i försvarsposition och slåss med “näbbar och klor” så att säga.

__Tips: __Testa att utmana din åsikt lite och diskutera saken utan att tänka att du måste “vinna”. När datateknikern på jobbet nästa gång skickar dig en påminnelse om att byta lösenord så försök att låta bli att skicka tillbaka virus. Hen och andra personer som läst statistiken vill dig väl. Försök att ta till dig informationen utan att bli arg eller rädd. You can do it!

Negativitetsfällan

Kommer du ihåg den där gången när du stod i mataffären och hade köpt alla ingredienser till fredagsmyset och din betalning inte gick igenom? Kommer du ihåg hur alla i kön suckade? Kommer du ihåg när du sedan försökte logga in på din bank via telefonen men inte kom ihåg lösenordet för att du just hade bytt? Kommer du ihåg hur du fick plocka tillbaka alla varor och äta flingor till middag? Negativa erfarenheter har en tendens att stanna kvar i vårt minne längre än vad de positiva gör. Detta kan resultera i att nästa gång någon säger att du bör byta lösenord känner du smaken av flingor i munnen och lusten att kasta något väldigt tungt i väggen.

Tips: Försök att vända lite på minnet från mataffären. Det var ju trots allt en händelse som ledde till att du inte glömt lösenordet sedan dess. Och du upptäckte att flingor och riven ost faktiskt inte är en helt dålig smakkombination.

Självsäkerhetsfällan

“Ingen hackar mig! Mitt lösenord är på en annan nivå, det är ingen risk att någon kommer på det!” Du tror att bara för att du tagit din mormors födelsedatum och din gamla katts namn baklänges och sen två utropstecken och ett Z:a så är du oslagbar. Du har lurat systemet, du har kommit på det ultimata lösenordet. Och det funkar överallt! Vi människor får i vissa situationer hybris av ett sådant slag att det får oss att ta dumma beslut. Vår övertro på vår egen kapacitet gör oss i själva verket mer sårbara.

Tips: Kom ner på jorden lite! Tänk på att hackers lyckats knäcka koder för att komma åt i princip all fakta om alla i hela världen. Ditt lösenord är kanske bra. Men inte så bra. Läs på lite om fördelarna med att ha olika lösenord på olika ställen och sluta skryt!

Snoozefällan

Jag ska bara! sa Alfons Åberg och du i kör. Du vet att du borde byta lösenord men det är ju så mycket annat som kommer i vägen hela tiden. Du skjuter på det trots att du vet att det är snabbt fixat. Du sätter alltså lösenordsbytandet på snooze tills vidare.

Tips: Sätt en deadline när du måste ha bytt lösenord. Skriv upp det överallt och säg till dina kompisar att tjata på dig. Till slut kommer det kännas mer värt att bara ta tag i det för att kunna göra roligare saker sen. Till exempel snooza.